Информации за COVID-19


Протоколи за Северна Македонија

Владата на Република Северна Македонија, на седницата одржана на 19 април 2022 година донесе Одлука со која во Република Северна Македонија може да се влезе без потреба на приложување на медицинска потврда со негативен резултат од RТ PCR SARS-CoV-2 тест.

Се укина мерката домашна изолација/карантин на сопствен трошок во времетраење од седум дена за лицата кои при влез на граничните премини на територијата на Република Северна Македонија.

 

Телефонски броеви во Кризниот штаб при Министерството за надворешни работи:

 • 075 27 37 32  (редовна линија, Viber, WhatsApp)

Совети за патување во странство

Советите за патувања се извор на информации за граѓаните кои патуваат во други земји. Овие совети ќе ви помогнат да донесете информирани одлуки во врска со вашата безбедност додека престојувате во странство.

Повеќе информации на следниов линк: Совети за патување во странство


 

Дипломатско Конзуларни Претставништва на Република Северна Македонија

 


Одлука на Владата на Република Северна Македонија: Мерки и протоколи поврзани со пандемијата предизвикана од Ковид 19

 

Преземете го комплетниот документ тука

 


Режими на движење и правила за транзит на државјани на Република Северна Македонија во други земји, во контекст на пандемијата со Ковид 19

 

АВСТРАЛИЈА

Влезот во Австралија од европските земји и повеќето развиени земји во светот не е условуван со сертификати за вакцинација или карантин. Маските не се задолжителни ниту на меѓународните аеродроми.

На следниот линк се сите податоци поврзани со патувањето во Австралија по КОВИД-19 пандемијата.

 

https://www.health.gov.au/health-alerts/covid-19/international-travel

 

 

АВСТРИЈА

Од 1.03.2023 година, укинати се сите Ковид мерки во Австрија. Задолжително носење маска е единствено во здравствените установи. За влез во Австрија не постои обврска за тест, регистрација или карантин. 

 

АЗЕРБЕЈЏАН

Забранет влез за странски државјани освен за лица со престој , официјални состаноци со предходно најавување од страна на учесниците,  дипломати со предходно најавување.

Задолжителна обврска за ПЦР тест за влез и транзит, направен 48 часа пред влез во Азербејџан.

 

АЛБАНИЈА

Во Република Албанија на сила се препораките објавени од 01.05.2022 година односно „укинување на потребата за поседување на Сертификат за вакцинација од Ковид 19“.

 

БЕЛГИЈА

 

Од 18.02.2022 год., БЕ го укинува задолжителниот карантин и тестирање за лица кои поседуваат  важечки сертификат за вакцинација, потврда за прележана болест  или направен тест пред влегување во БЕ.

патниците со важечки сертификат за вакцинација, потврда за прележана болест  или направен тест при  влегување во Белгија повеќе нема да мора да се карантинираат или да се тестираат по пристигнувањето/

 Олеснувањето на правилата за тестирање и карантин доаѓа како додаток на поедноставените мерки објавени од страна на  Консултативниот комитет

 Олеснителните мерки  се однесуваат  на сите патници – и белгиски и небелгиски жители – кои поседуваат валиден сертификат, а со што престанува  обврската да бидат тестирани на 1 или 7 ден по влегувањето во Белгија, како што беше досега.

 Досега, ова сè уште беше неопходно за патниците кои доаѓаа од црвена зона надвор од ЕУ.

 Сепак, жителите кои не поседуваат една од овие потврди, а кои се враќаат во Белгија од земја од со  „неповолна епидемиолошка ситуација“ сепак мора да подлежат на брз антигенски тест (RAT) или PCR тест на 1-виот ден по пристигнувањето во Белгија.

Овие земји ги вклучуваат оние со „темно црвена“ боја на мапата за патување со коронавирус на ECDC, како и земји кои не се членки на ЕУ, а кои не се на белата листа.

 Се очекува, мерките да почнат да  важат од утре, во петокот на 18.02.2022, а  Консултативниот комитет веќе одлучи дека патниците кои не се белгијски државјани или немаат регулиран престој во БЕ  ќе  мора секогаш  да докажат дека биле вакцинирани, ја прележале болеста  или неодамна биле негативни на направен  тест пред да влезат во Белгија.

 За секој што влегува во Белгија од земја или регион со „нова варијанта “ (VOC), сегашните правила за тестирање и карантин остануваат непроменети.

 Напоменуваме дека сите нови правила за патување во Белгија ќе стапат на сила во петок на 18 февруари, заедно со низа други олеснителни мерки  (за кои веќе сме известиле) а  кои ќе стапат на сила со  преминување на БЕ  во „портокаловата фаза“ според  нејзиниот „корона барометар„.

 

 

 

 

 

БЕЛОРУСИЈА

Согласно Одлуката на Советот на министри бр. 624 од 30 октомври 2020 година, Република Белорусија од 1 ноември 2020 година привремено ги затвори патните гранични премини за влез на странски државјани и лица без државјанство на патните пунктови, пунктовите за поедноставена контрола, контролните пунктови на железничките станици и контролните пунктови на речните пристаништа преку државната граница на Република Белорусија со цел да се спречи ширењето на инфекцијата предизвикана од КОВИД-19. Ова ограничување не се однесува на странски државјани кои патуваат со дипломатски и службени пасоши; шефови и членови на официјални делегации; странци кои даваат меѓународна бесплатна помош на Белорусија; возачи при вршење меѓународен патен транспорт и меѓународен поштенски превоз; членови на екипажи на бродови за транспорт на воден пат, екипаж на воз, екипа на локомотива во  меѓународен железнички сообраќај. Ограничувањата не се однесуваат и на странци кои се сопружници, родители или деца на белоруски граѓани; странци кои имаат право на постојан или привремен престој во Белорусија; странци кои имаат работна дозвола или придружни документи за работа на територијата на Белорусија; странци кои патуваат во Белорусија по известување за сериозно заболување или смрт на близок роднина; странци кои превезуваат матични клетки и органи за трансплантација. Овие ограничувања не се однесуваат за оние странци кои пристигнуваат во Белорусија преку Националниот аеродром во Минск, преку кој можат да транзитираат и до Руската Федерација, секако доколку ги исполнуваат условите за влез во Русија.

Државјани на Белорусија, странци кои се сопружници, родители или деца на државјани на Белорусија, како и странци кои имаат право на постојан или привремен престој во Белорусија, доколку во Белорусија доаѓаат од странска држава која е вклучени во списокот на држави со неповолна состојба со КОВИД-19 (Министерство за здравство на Република Белорусија), мора да бидат во самоизолација во траење од 10 дена, сметано од денот на пристигнувањето на граничниот премин за влез во државата. На овие лица нема да им биде дозволено да ја преминат границата се додека не истече овој 10-дневен изолациски период.

 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Правила и упатства за патниците кои влегуваат на територијата на Босна и Херцеговина

Советот на министри на БиХ ја донесе Одлуката за измени и дополнувања на Одлуката за пропишување дополнителни услови за влез на странци во Босна и Херцеговина.

Измените на Одлуката предвидуваат странците да можат да влезат во БиХ доколку на граничниот премин прикажат негативен ПЦР тест или брз антиген тест за вирусот САРС-КоВ-2, не постари од 48 часа кои доаѓаат од европски земји, додека тие што доаѓаат од други земји, тестовите кои не се постари од 72 часа до пристигнувањето на граничниот премин на БиХ.

Исто така, на странците им беше дозволен влез во БиХ со потврда дека вакцинацијата со две дози вакцина против КОВИД-19 била завршена најмалку 14 дена пред пристигнувањето на граничниот премин, односно дека лицето било вакцинирано со една доза 14 дена или повеќе пред тоа на граничниот премин, ако се работи за вакцина која се прима во една доза.
На странец во БиХ му е дозволен влез и со лекарска потврда дека ја надминал болеста СОВИД-19 во периодот од 14 до 180 дена, пред да пристигне на граничниот премин на БиХ.
Деца под седум години, придружувани од родител или старател кој има еден од четирите потребни докази, како и странци со одобрен привремен или постојан престој во БиХ, можат да се вратат во БиХ без да ги исполнат овие мерки доколку се вратат во Босна и Херцеговина по напуштање и престој само во Црна Гора, Република Хрватска и Република Србија, под услов вкупниот престој во овие земји да не трае подолго од 48 часа од напуштањето на територијата на БиХ, за што сведочи печатот за излез или влез во патната исправа на странецот.
Исто така, без исполнување на овие мерки, странци, државјани на Република Турција кои секојдневно ја минуваат границата на БиХ за да извршат работи на изградба на мостот Рача во рамки на изградбата на автопатот Сараево-Белград-Сараево, списокот на овие лица треба да ги достави Граничната полиција на БиХ.

 

Потсетуваме дека остануваат во сила претходните одредби кои, меѓу другото, им овозможуваат на граѓаните од соседните земји Србија, Хрватска и Црна Гора да влезат во БиХ без да приложат PCR/брз антиген тест или потврда за вакцинација за вирусот COVID-19.

 

БУГАРИЈА

Од 13 април, се укинува потребата за прикажување на соодветни сертификати  (дигитален сертификат на ЕУ за COVID за вакцинација, ПЦР тест, брз антиген тест или прележана болест ) за влез во Република Бугарија за граѓаните на Република Северна Македонија

 

Република Северна Македонија е на слободен режим за влез во Република Бугарија, без никакви ограничувања за граѓаните во однос на КОВИД 19.

 

ВИЕТНАМ

Влез во Виетнам е забранет за сите државјани и Виетнам не издава нови визи, со исклучок на носители на дипломатски патни исправи и високо-квалификувани странски државјани. Секоја виза ќе биде разгледувана поединечно. По влез, следи задолжителен карантин на сопствен трошок во времетраење одредено од властите за секој индивидуален случај поединечно.

Tранзит низ територијата на Виетнам не е дозволен.

 

СOЈУЗНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЈА

Од 11 јуни 2022 година, привремено се укинати сите ограничувања за влез во Германија во врска со COVID-19,  за сите држави, вклучително и Република Северна Македонија.

Со тоа повторно е дозволен неограничен влез за македонски државјани од Северна Македонија во Германија за сите цели на патување (вклучувајќи туризам и патувања за посета). Доказ за вакцинација, доказ за прележаност или доказ за негативен тест повеќе не е потребен за влез во Германија.

 

ГРЦИЈА

Информираме дека Владата на Р.Грција, донесе нова одлука, за утврдување на услoвите влез во земјата, со која се изменуваат условите од претходните одлуки во поглед на потребата за поседување на сертификати за извршена вакцинација, прележана болест или негативен резултат од ПЦР или рапид-тест за странски државјани при влез во земјата. 

Имено, почнувајќи од 1 мај 2022 година, за влез во РГ, повеќе не е задолжително поседување на горенаведените сертификати или ПЛФ-формуларот, односно странските државјани може да влегуваат во земјата согласно нејзиниот официјален визен режим, без ограничувањата наметнати за време на пандемијата.

Напоменуваме дека останува обврската за носење заштитни маски во затворени простории на територијата на Р.Грција.

Новата одлука се применува од 1 мај 2022 година од 06:00 часот без временско ограничување и може да биде изменета во зависност од епидемиолошките услови во државата. 

            

ГРУЗИЈА

Забранет влез за странски државјани освен за лица со престој и акредитираните дипломати. Задолжителна обврска за ПЦР тест не постар од 48 часа.

 

ДАНСКА

Во Данска нема ограничувања ниту протоколи за влез и излез во/од државата во однос на Ковид 19.

 

ЕГИПЕТ

 

Египет ги укина сите ограничувања за влез поврзани со СОВИД за сите патници, без разлика дали се египетски државјани или странци. За влез во Египет не ви е потребен ниту PCR тест, ниту доказ за вакциниa против корона вирусот .

ЕСТОНИЈА

Почнувајќи од 18.06.2022 година естонската Влада ја укина мерката за поседување на КОВИД сертификат за вакцинација или  негативен корона тест направен пред пристигнувањето во Естонија.

Укинати се и сите мерки за задолжително носење маски и поседување на КОВИД сертификат низ Република Естонија.

 

ЗАМБИЈА

Задолжителен ПЦР тест при влез и за транзит преку Замбија.

 

ИСЛАНД

Сите правила за превенција од инфекција за СОВИД-19 се укинати на исландската граница, без оглед на статусот на вакцинација на туристите. 

ИЗРАЕЛ

Со одлука на владата на Државата Израел од 01.03.2022 година, сите странските државјани се добродојдени во Израел, дури и ако не се вакцинирани или не прележале COVID-19. Овие одлуки не ги олеснуваат регулативите за влез во Државата Израел на тие на кои им е потребна виза за влез во државата. За тие странски државјани условите за виза остануваат исти, односно ќе мора да аплицираат за влезна виза. За влез во државата Израел потребно е да се презентира пред официјалните лица негативен PCR-тест не постар од 72 часа .
 
Потребна е и осигурителна полиса која вклучува и покривање на трошоци за евентуално лекување од КОВИД-19 Дополнителни информации во врска со тоа на официјалниот линк: https://corona.health.gov.il/en/directives/air-travel-covid19-green/?tab=by-air
 
Лица кои се ослободени од обврската да презентираат негативен PCR-тест при влез во државата се израелски државјани, лица со постојан престој или со привремен престој во Израел како и лица кои се носители на А5 VIZA носители на дипломатски и службени патни исправи како и UN травел документи(патен лист на UN) a истовремено имаат и имаат лични карти издадени од МНР на Израел. Од ПЦР ослободени се и лица кои престојувале помалку од 72 часа надвор од Државата Израел, како и лица кои доаѓаат од Украина Пред самото патување за државата Израел ,сите патници се должни да пополнат формулар односно здравствена декларација не порано од 48 часа пред да полетаат. Формуларот се наоѓа на следниов линк: https://corona.health.gov.il/en/flights/
 
На самиот влез во Државата Израел сите патници кои ќе слетаат на аеродромот се обврзани да направат COVID-19- PCR-тест пред да влезат во Израел и за кои ќе мораат да одат во карантин 24 часа дур не ги добијат резултатите од тестот направен на аеродромот. Лицата кои ќе имаат позитивен тест се обврзани да седат во домашен карантин или државен карантин кој ќе биде определен од страна на претставниците на израелското министерство за здравство. Лицата кои не се вакцинирани или не прележале COVID-19 врз основа на законските регулативи во Израел ќе бидат задолжени да одат во домашен карантин ако биле во контакт со лице кое е заразено за време на летот за Израел. Дополнителни информации во врска со изолациите на следниов линк: https://corona.health.gov.il/en/isolation-lobby/isolation-close-contact/
 
Странските државјани кои биле изложени на контакт со лице кое е потврдено за COVID-19 позитивен тест за време на престојот во Израел ќе биде сместено во државен карантин во некои хотели кои ќе бидат наведени за тие цели. Дипломати и лица носители на службени патни исправи кои биле во контакт со заразено лице ,исто така ќе бидат приморани на изолација, но во домашни услови. Комерцијалните хотели не се предвидени за изолација односно карантин. Домашен карантин ќе биде дозволен во приватни или апартмани кои се изнајмуваат или Airbnb апартмани.
 

ИТАЛИЈА

Од 1 јуни 2022 година не постојат ковид рестрикции за влез во Италија, односно  повеќе не е потребна Green Pass или друга еквивалентна потврда за влез/враќање во Италија од странствo.

 

ИНДИЈА

Од 27.03.2022 сите меѓународни летови се воспоставени и нема дополнителни забрани поврзани за Ковид-протоколите.

 

ИРСКА

ПАТУВАЊЕ ВО ИРСКА

Од 6 март 2022 година, од патниците во Ирска не се бара да покажат доказ за вакцинација, доказ за закрепнување или негативен резултат од PCR тестот по пристигнувањето.

Нема барања за тестирање или карантин по пристигнувањето во Ирска.

Секое лице кое развива симптоми на Ковид-19 додека е во Ирска треба да ги следи упатствата за HSE во врска со изолацијата и преземање антиген или PCR тестирање како што е соодветно.

Повеќе за упатствата на HSE:

https://www.gov.ie/en/press-release/0fc0d-government-announces-that-most-of-the-public-health-measures-currently-in-place-can-be-removed/

ФОРМУЛАР ЗА ЛОКАТОР НА ПАТНИЦИ

Од 6 март 2022 година, од патниците во Ирска веќе не се бара да пополнат формулар за лоцирање (PLF) на патници COVID-19.

Компаниите-превозници нема да бараат од патниците потврда за PLF пред започнување на патувањето во Ирска.

Повеќе, види линк:

 

https://www.gov.ie/en/publication/77952-government-advice-on-international-travel/#travelling-to-ireland

 

ЈАПОНИЈА

Според последните гранични мерки од 24 февруари 2022 година, за влез во Јапонија на македонски државјани потребно е да се покаже валиден сертификат за вакцинација против COVID-19 - 3 дози,  на вакцини на списокот на Светската здравствена организација (СЗО) https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_vaccine.html, или потврда за негативен резултат од COVID-19 тест направен во рок од 72 часа пред поаѓање од државата. https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_test.html

 

ХАШЕМИТСКО КРАЛСТВО ЈОРДАН

Потребно е ПЦР Тест напревен 48 часа пред влез во Јордан и при транзит. Во ПЦР тестот пожелно е да има и баркод. www.visitjordan.gov.jo

 

ХОНГ КОНГ 

Република Северна Македонија е во Група А земји за кои е забранет влез во Хонг Конг доколку лицето (државјани на РСМ и странци) престојувало во РСМ во изминатите 21 ден, а не е резидент на Хонг Конг.

За резиденти на Хонг Конг, влез е дозволен, со 21 дневен задолжителен карантин и 6 ПЦР теста.

 

 

КАЗАКХСТАН

Од 8 јуни 2022 година, Република Казахстан го отстранува условот за негативен PCR тест или пасош за вакцинација при преминување на државната граница и за казахстанските и за странски државјани. Одлуката е донесена на состанокот на Меѓуресорската комисија (IAC) за превенција од Ковид-19, во врска со „стабилизацијата на епидемиолошката состојба во земјата и во светот“.

 

Дополнително, Комисијата ја укина забраната за работа на 12 патни контролни пунктови кои беа привремено затворени на граничните делови во 7 региони на Казахстан.

 

КАНАДА

Почнувајќи од 1 април 2022 година, целосно вакцинираните патници при влез во Канада, повеќе нема да треба да приложуваат и негативни резултати од КОВИД-19 тест, без разлика дали во земјата влегуваат по воздушен, копнен или воден пат.

Доволно е да приложат потврда за примени две дози од вакцините кои се одобрени од страна на канадските здравствени власти:

·         AstraZeneca/COVISHIELD (ChAdOx1-S, Vaxzevria, AZD1222),

·         Bharat Biotech (Covaxin, BBV152 A, B, C),

·         Janssen/Johnson & Johnson – една доза,

·         Moderna (Spikevax, mRNA-1273) вклучително и за деца на возраст од шест до 11 години,

·         Novavax (NVX-COV2373, Nuvaxovid, Covovax),

·         Pfizer-BioNTech (Comirnaty, tozinameran, BNT162b2) вклучително и за деца на возраст од пет до 11 години

·         Sinopharm BIBP (BBIBP-CorV),

·         Sinovac (CoronaVac, PiCoVacc),

·         Или комбинација од две вакцини.

Сепак, на патниците кои пристигнуваат во Канада од која било земја и кои се целосно вакцинирани, можеби ќе им биде побарано да направат молекуларен тест за COVID-19 при пристигнувањето, доколку бидат избрани за задолжително тестирање по случаен избор. Од патниците избрани за задолжително тестирање по случаен избор нема да се бара да бидат во карантин додека го чекаат резултатот од тестот.

За делумно или невакцинираните патници, на возраст од пет години и повеќе, остануваат на сила обврската да приложат негативен резултат од КОВИД-19 направени 72 часа пред патувањето. За оваа категорија патници останува обврската за тестирање при пристигнувањето и осум дена потоа, како и обврската да бидат во карантин 14 дена.

Сите патници на возраст од 5 години и постари кои не се квалификуваат како целосно вакцинирани мора да продолжат резултати од следниве направени КОВИД-19 тестови:

1.        Валиден негативен антиген тест направен од акредитирана лабораторија не повеќе од еден ден пред планираното време на поаѓање на летот, нивното пристигнување на копнената граница или морското пристаниште, или

2.       Валиден негативен молекуларен тест направен не повеќе од 72 часа пред планираното време на полетување, нивното пристигнување на копнената граница или морското пристаниште за влез, или

3.       Претходен позитивен молекуларен тест направен најмалку десет календарски дена и не повеќе од 180 календарски дена пред времето на поаѓање на летот, нивното пристигнување на копнената граница или морското пристаниште. Важно е да се напомене дека позитивните резултати од антигенски тест нема да бидат прифатени.

 

Пријавување на патувањето преку ArriveCAN

 

Од сите патници без разлика дали се вакцинирани или не, пред да пристигнат во Канада и понатаму имаат обврска да ги достават информации за патувањето на апликацијата ArriveCAN (бесплатна мобилна апликација или веб-страница). Патниците кои пристигнуваат без да го пополнат своето поднесување ArriveCAN можеби ќе треба да тестираат при пристигнувањето и да бидат во карантин 14 дена, без оглед на нивниот статус на вакцинација. Патниците кои патуваат со крстарење или авион мора да ги достават своите информации преку ArriveCAN во рок од 72 часа пред да се качат на авион или брод.

 

КАТАР

Сите рестриктивни мерки се укинати, освен задолжително здравствено осигурување за влез во Катар, на следниов линк можете да ги најдете осигурителните компании кои што се прифатени за влез во Катар.

 

 

https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/hirs/insurancecompanies/Pages/default.aspx

 

НР КИНА

Во Кина воведени се нови дополнителни тестови кои мораат да бидат одобрени од кинеската амбасада во земјата од која се полетува кон Кина; исто така, значително е скратено времето за нивна валидност од 48 на 24ч, а за одредени тестови на 12ч пред полетување. Исто така, доколку се пристигне во Кина во друг град, за влез во Пекинг потребно е прво 4 неделен карантин во градот на пристигнувањето и дополнителни  2 недели каранитин во Пекинг (вкупно 45 дена). Секако оваа мерка е извесна доколку се во ред при пристигнувањето (односно патникот има негативни тестови направени веднаш по пристигнувањето; како што информиравме, во случај на позитивен тест патникот, без исклучок, завршува во болница). 

 

 ДЕМОКРАТСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КОРЕЈА

Услови за влез и транзит на МК граѓани од РСМ кон ДНРК. Моментално, влез во ДНРК е забранет за сите странски државјани.

 

 КИПАР

Информации за важечките прописи и процедури во врска со ограничувањата за влез во Р.Кипар можат да се најдат на следните линкови:

https://cyprusflightpass.gov.cy/en/country-categories*

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/fly.html

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/press/21092020_4.pdf

 • Листата на земји (категоризирани според степенот на ризици) се менува на неделна основа од страна на надлежните здравствени инситуции на Р.Кипар, при што ажурираните информации редовно се прикажуваат на оваа веб-страница.

 

 КОСОВО

Владата на Република Косово ги укина мерките против ковид 19, со што веќе не е задолжителна обврската за поседување на сертификати за вакцинација или негативни тестови при влез во државата.

 

 ЛАТВИЈА (ЛЕТОНИЈА)

(состојба на 10.02.2021)

Министерството за надворешни работи ги повикува сите да се воздржат од патувања, освен ако не е апсолутно потребно. Сите патници, вклучително и граѓани и постојани жители на Латвија, кои пристигнале од или транзитираат од земји, во кои има голем број на потврдени случаи на КОВИД-19, мора да се самоизолираат за 10-дневен период по пристигнувањето во Латвија. Посебни групи на лица (на пример, здравствени и социјални работници, наставници) кои имаат намера да работат во Латвија, треба да се самоизолираат за период од 14 дена.
Од 12 октомври 2020 година, сите лица кои имаат намера да влезат во Латвија, мора да пополнат електронски формулар за потврда на веб-страницата Covidpass.lv. Електронската потврда мора да се заврши не порано од 48 часа пред да се премине границата со Летонија.
Од 25 јануари 2021 година, сите кои пристигнувааат во Латвија мора да презентираат негативен резултат на тест за молекуларен PCR КОВИД-19 (направен со брисеви за нос и грло). Сертификатот мора да се издаде не порано од 72 часа претходно. Оние кои во текот на последните 3 месеци се опоравиле од КОВИД-19, мора да достават лекарска белешка со која се потврдува дека имале КОВИД-19 и дека во моментов не се заразни.
На патниците кои не можат да презентираат доказ за негативен тест КОВИД-19 - испечатен или во smart уред - или лекарска белешка, ќе им биде забранетвлез. Негативниот резултат од тестот или докторската белешка мора да биде на англиски, француски, руски или на официјалниот јазик на земјата во која започнува патувањето на патникот.

Ова барање се однесува и на оние кои пристигнуваат во Латвија со лично возило. Негативните резултати од тестот COVID-19 мора да бидат означени во образецот Covidpass.lv, што ќе го проверат Државната гранична стража и полициските службеници.
Лицата што влегуваат во Латвија за да ги извршуваат своите работни обврски или патуваат до или од нивното место на работа, и вработените во транспортните компании кои влегуваат во Латвија за време на извршувањето на својата работа или патуваат до или од нивното место на работа, се изземени од условот за КОВИД-19 тестирање.

Барањето за негативен резултат на тест COVID-19 исто така не се однесува на деца под 11-годишна возраст.

Од 11 февруари, влезот во Латвија од земјите-членки на Европската унија, земјите-членки на Европската економска област, Швајцарската конфедерација и Велика Британија преку меѓународни услуги за превоз на патници или со приватно возило е дозволен за итни и неопходни потреби: 
работа;
обука, студии;
обединување на семејството;
добивање медицински услуги;
транзит; 
придружба на малолетничка;
враќање во постојаното место на живеење;
присуство на погреб.

Било која од овие причини мора да биде наведена на веб-страницата covidpass.lv. Меѓународниот превозник мора да провери дали лицето го доставило ова само-сертифицирање. Документите или други веродостојни докази со кои се потврдува целта на влегувањето, наведена на веб-страницата covidpass.lv, ќе треба да бидат презентирани на Државната гранична стража или Државната полиција на нивно барање. Патникот нема да мора да ги презентира документите ако информациите што потврдуваат која било од целите за влез се веќе достапни во националните информациони системи, на пример, Регистарот на население. Влегување во Латвија со приватно возило е дозволено за државјаните на Латвија и другите земји-членки на Европската унија, земјите од Европскиот економски простор, Швајцарската конфедерација и Велика Британија и постојаните жители на Европската унија кои имаат дозвола за престој во Латвија .

Од 11 февруари до 25 февруари, целиот меѓународен превоз на патници е суспендиран до и од Велика Британија, Ирска и Португалија - земјите каде што е откриено ширење на новата мутација на САРС-КоВ-2 и инциденцата на КОВИД-19 како последица брзо се зголеми.

Во исто време, постои можност за извршување на одделни патнички летови и патувања, на пример, со цел да се донесат вработените на местото каде што работат, во согласност со дозволата дадена од министерот за транспорт. Од 11 до 25 февруари, државјани на трети земји кои имаат дозвола за престој во Латвија, чија цел на влез не е во согласност со наведеното во ставовите 37.1., 37.2, 37.3, 37.5.-37.15. од регулативата на кабинетот бр. 360 „Епидемиолошки безбедносни мерки за ограничување на ширењето на инфекцијата со ковид-19“ издадена на 09 јуни 2020 година нема да им биде дозволен влез во Латвија.

Епидемиолошките статистички податоци во врска со Европската унија и трети земји за инциденцата со случаи на КОВИД-19 се ажурираат секој петок на веб-страницата на Латвискиот центар за превенција и контрола на болести. Правилата за самоизолација, социјално растојание, меѓународни превозници на патници и категории на луѓе што имаат дозвола да ги преминуваат надворешните граници на Летонија од трети земји се дадени со регулативите на Кабинетот на министри бр.360 епидемиолошки безбедносни мерки за ограничување на ширењето на КОВИД -19 Инфекција, донесена на 9 јуни 2020 година.( Regulations of the Cabinet of Ministers No.360 Epidemiological Safety Measures for the Containment of the Spread of COVID-19 Infection, adopted on June 9, 2020.)

Корисни линкови 
The website of the Cabinet: https://www.mk.gov.lv/en
COVID-19 updates: https://covid19.gov.lv/en, phone for inquiries (calls from Latvia) 8345
Covidpass form: https://covidpass.lv/en/, phone for inquiries +371 67219111
Centre for Disease Prevention and Control (SPKC): https://www.spkc.gov.lv/lv/if-returning-toentering-latvia, phone for inquiries +371 67 387 661
State Border Guard: https://www.rs.gov.lv/en, phone for inquiries +371 67075616

 

ЛИТВАНИЈА

ЛИТВАНИЈА(ковид протоколи при влез)

(состојба на 31.03.2022)

За пристигнувања од Европската економска област и трети земји:

Не е потребно пополнување на прашалникот на Националниот центар за јавно здравје.

Не е потребна самоизолација.

За вакцинирани:

нема потреба од  тест за COVID-19 пред пристигнувањето

• ПЦР или антигенски тест се препорачува најдоцна на третиот ден од пристигнувањето*. Препораката не се однесува на опоравените од СОВИД-19 кој е потврден со позитивен PCR тест не порано од 90 дена пред пристигнувањето во Литванија.

• Нема самоизолација

Кога ќе влезат во Литванија треба да имаат:

• Доколку сте вакцинирани или опоравени, понесете меѓународен сертификат/документ (на еден од официјалните јазици на ЕУ) што го докажува тоа или дигитален сертификат за COVID

Кога лицето се смета за целосно вакцинирано/оздравено:

 • Comirnaty (Pfizer/BioNTech) – 14 дена по второто вакцинирање, но не подолго од 270 дена по целосната вакцинација

• Јансен – 14 дена по еднократното вакцинирање, но не подолго од 270 дена по вакцинацијата

• Spikevax (Moderna) – 14 дена по второто вакцинирање, но не подолго од 270 дена по целосната вакцинација

• Vaxzevria (AstraZeneca) – 14 дена по второто вакцинирање, но не подолго од 270 дена по целосната вакцинација

• Nuvaxovid (Novavax) - 14 дена по второто вакцинирање, но не подолго од 270 дена по целосната вакцинација

• Covishield (Oxford-AstraZeneca) - 14 дена по второто вакцинирање, но не подолго од 270 дена по целосната вакцинација

• Ако се опорави – 14 дена по првото вакцинирање на која било вакцина, но не подолго од 270 дена по целосната вакцинација

кога примил бустер доза (Comirnaty, Spikevax, Janssen, Vaxzevria, Covishield или Nuvaxovid) – веднаш по дополнителната доза на вакцина против коронавирус, нема временско ограничување

• Едно лице се смета за опоравено од СОВИД-19 во период од 180 дена, од денот на позитивниот ПЦР тест со кој се потврдува КОВИД-19

За невакцинирани:

Оние на кои им е дозволено да влезат во Литванија, но не биле вакцинирани против СОВИД-19 со вакцини признати во Литванија или повеќе од 270 дена поминале од целосната вакцинација според распоредот за вакцинација (ограничувањето од 270 дена не важи за лица под 18 години ) но не биле вакцинирани со бустер доза ќе подлежат на барање за ПЦР тестирање COVID-19.

PCR тестот за COVID-19 мора да се направи во рок од 72 часа пред влезот во Литванија со негативен резултат. Документот што докажува негативно тестирање мора да му се достави на превозникот пред патувањето. Тестот за КОВИД-19 е задолжителен за лица од 16 години.


COVID-19 Hotline in Lithuania     1808   |   Most important information regarding COVID-19 in Lithuania: Koronstop.lt

National Public Health Center under the Ministry of Health hotline (Working hours: I–IV 8:00–17:00 hs, V 8:00–15:45 hs; weekends – 8:00–17:00 hs) : +370 5 264 9676 or [email protected]

MFA hotline:  +37052362444    |    MFA WhatsApp: +37069983537     |      E-mail:     [email protected]

 

 

 

МАЛТА

 

Согласно мерките на Владата на Малта, Министерството за здравство, кои се на сила од 15 април 2022 година, влезот во Малта  од нашата држава (која се наоѓа на листата на  црвените класифицирани зони)  без карантин - во согласност со Стандардите за валидност на сертификатите за вакцини, сертификатите за закрепнување и тестовите за патување во Малта, е дозволен со прикажување на еден од следните 3 (три)  документи:

1.Доказ за вакцинација:

-Доказ за вакцинација против COVID-19  со валиден сертификат за вакцина признаен од Надзорникот за јавно здравје во Малта.  Валиден сертификат за вакцина во Малта е кога поминале најмалку 14 и не повеќе од 270 дена од последната доза од примарната серија на вакцинација или ако лицето примило засилувачка/бустер  доза. 

 Прифатени типови сертификати за вакцини:

         1. ЕУ дигитален сертификат за COVID (EUDCC)

         2. Сертификатот за вакцина признат  како еквивалентен на ЕУ дигиталниот сертификат за COVID врз основа на одлуките за еквивалентност на ЕУ издадени од Европската комисија.

         3. Сертификати за вакцини  што се наведени во Службен Весник  на Владата, одобрен  од Надзорникот за јавно здравје.

Малта ги прифаќа следните за вакцини:

 1. вакцини за COVID-19 одобрени за промет во согласност со Регулативата (ЕЗ) бр. 726/2004 на Европскиот парламент и на Советот;
 2.  Вакцините  од списокот за итни случаи на Светската здравствена организација (СЗО)  доколку се  дополнети со валиден доказ за негативен RT-PCR тест  добиен не повеќе од 72 часа пред пристигнувањето и
 3. Примарен целосен распоред со вакцини кои се прифатени според Процедурата на списокот за итна употреба на СЗО (EUL), под услов да е дадена засилена доза со вакцина одобрена од ЕМА.

ИЛИ

  2. Доказ за опоравување/прележан ковид 19

Потврда за закрепнување што укажува дека не поминале повеќе од 180 дена од датумот на првиот позитивен тест (и не повеќе од 180 дена пред пристигнувањето) кој може да биде приложен како:

 1. ЕУ дигитален сертификат за COVID
 2.  Дигиталниот сертификат за COVID  признат како еквивалентен на дигиталниот сертификат за COVID на ЕУ врз основа на одлуките за еквивалентност на ЕУ издадени од Европската комисија.
 3.  Било кој друг сертификат за закрепнување, при што сертификат за тестирање на позитивен ПЦР тест не постар од 180 дена и не помалку од 14 дена пред патувањето, доколку тоа е дополнето со валиден доказ за негативен PCR  тестот добиен не повеќе од 72 часа пред пристигнувањето.

 ИЛИ

3.Сертификат за тестирање на:

 1.  ЕУ дигитален сертификат за COVID
 2. Дигиталниот сертификат за COVID е признат како еквивалентен на дигиталниот сертификат за COVID на ЕУ врз основа на одлуките за еквивалентност на ЕУ издадени од Европската комисија. Негативен резултат од PCR тестот добиен не повеќе од 72 часа пред пристигнувањето или негативен брз антигенски тест добиен не повеќе од 24 часа пред пристигнувањето.
 3. Секој друг тест сертификат со негативен резултат од PCR тест добиен не повеќе од 72 часа пред пристигнувањето издаден од акредитирана лабораторија на англиски јазик. Доколку е недостапно на англиски, треба да се прикаже англиски превод заверен од лабораторија или лекар.

      Резултатите од само-тестирањето не се прифаќаат.

 

 Патниците кои немаат валиден доказ за вакцинација, доказ за закрепнување/прележување на COVID-19 или негативен резултат како што е наведено погоре, ќе бидат обврзани на карантин.

Децата помлади од 6 години се ослободени од барањата за тестирање пред поаѓање.

Следниве сертификат не се валидни за патување во Малта:

    • Дигитален сертификат за вакцинација против COVID на ЕУ што покажува една доза освен ако не е вакцина со единечна доза.

    • Признати сертификати за вакцина против COVID на помалку од 14 дена од финалната доза

    • Сертификатите за вакцина против COVID не се на прифатената листа од ЕУ

    • Негативен брз антигенски тест, кој не е во форма на дигитален сертификат за COVID на ЕУ

    • Резултати од тестови од Самотестирање

 

Доколку не се исполнети сите горенаведени критериуми, лицата ќе треба да поминат 14 дена, освен во случај да патниците  се враќаат од темноцрвени земји или зони кои поседуваат валиден признаен сертификат за вакцинација според важечките стандарди, во кој случај важечкиот карантински период е 7 дена под услов поединецот да  добие  негативен  резултат за назофарингеален PCR тест спроведен на 5-7 ден од нивниот карантински период. Денот на пристигнување во Малта се смета за ден 0 (нула) за сметање на карантинот.

Жителите кои поседуваат важечка лична карта или карта за престој на Малта, или писмо за начелно одобрение издадено од Идентитет Малта со које имаат Резиденција на Малта може да поднесат барање да поминат во карантин на алтернативна адреса, различна од назначен хотел за карантин. Ова важи и за сопружниците или партнерите на жителите кои ги исполнуваат горенаведените критериуми.

 

 

МОЛДАВИЈА

Според одлуката на Вонредната национална комисија за јавно здравје на Република Молдова, бр. 5 од 14.3.2022, почнувајќи со 16 март 2022, на територијата на државата се влегува без епидемиолошки ограничувања. Останува на сила мерката - задолжително носење маска во затворени простории.

 

 

МОНГОЛИЈА

Услови за влез и транзит на граѓани од Република Северна Македонија кон Монголија- Сите гранични премини и аеродроми во Монголија се затворени до 31 октомври 2020 година. Владата на Монголија најави дека по 31 октомври е можно да биде дозволен влез на странски државјани доколку исполнат одредени критериуми, односно да поседуваат визи за долгорочен престој или дозволи за престој, со задолжителен карантин при влез.

Tранзит низ територијата на Монголија не е дозволен.

 

НОРВЕШКА

Почнувајќи од 17 февруари 2022 година, нема никакви ковид ограничувања за влез во Норвешка,  туку се применуваат само општите прописи за имиграција. Сите ковид мерки за влез се укинати и повеќе не е потребно патниците да пополнат формулар за регистрација пред пристигнување, да приложат  негативен тест при влез во земјата, да се тестираат по пристигнувањето или да се стават во карантин по влегувањето, без оглед на статусот на вакцинација.

 

НОВ  ЗЕЛАНД

Границите на Нов Зеланд се затворени речиси за сите патници, во согласност со политиката на Нов Зеланд за елиминација на вирусот, поради што државата применува најстроги мерки за контрола на своите граници.  Влез во земјата без да се бара одобрение е дозволен за: нивни државјани или лица со постојан престој, како и резиденти со валидни услови за патување; партнер или дете кое е издржувано од новозеландски државјанин или резидент, чија виза е на оваа основа и дипломати со служба во Нов Зеланд.  

Повеќе информации на линковите: https://covid19.govt.nz/travel-and-the-border/ https://www.immigration.govt.nz/about-us/covid-19/border-closures-and-exceptions.

 Лицата кои пристигнуваат во Нов Зеланд поради критични причини (хуманитарни и други) треба да побараат одобрување за патување. Формуларот за барање одобрување е достапен на: https://www.immigration.govt.nz/formshelp/request-for-travel-to-new-zealand.

Со почеток од 25 јануари 2021 г. сите патници над 2–годишна возраст кои пристигнуваат во Нов Зеланд треба да покажат негативен резултат од тест за КОВИД-19, не постар од 72 часа, освен патниците од Австралија (со исклучок на патниците од Мелбурн), Антарктикот и најголем дел од островите од Пацификот.  https://covid19.govt.nz/travel/international-travel-and-transit/travel-to-new-zealand/pre-departure-testing-for-arrivals-into-new-zealand/who-needs-to-get-a-pre-departure-test/

 Сите патници кои пристигнуваат во Нов Зеланд се обврзани да поминат 14 дена во задолжителна организирана изолација или карантин, вклучувајќи и обврска да ги направат рутинските тестови на третиот и дванаесеттиот ден од изолацијата. тоа, сите патници  кои патуваат за Нов Зеланд задолжително мора да добијат ваучер за задолжителна изолација, со кој ќе потврдат дека им е доделено место во управувана изолациска установа пред да може да се качат на лет за Нов Зеланд. Трошоците за задолжителниот карантин се на товар на патниците.

Од 19 април2021г. патниците кои пристигнуваат од Австралија* се ослободени од задолжителен 14 дневен карантин  (т.н. Trans-Tasman travel bubble).

*Лицата кои биле во Мелбурн после 27 мај 2021г. не може да патуваат во НЗ пред 10 јуни 2021г.

https://www.immigration.govt.nz/about-us/covid-19/border-closures-and-exceptions/you-are-in-a-quarantine-free-travel-zone/you-are-coming-from-australia

Транзитирање низ Нов Зеланд: Владата на Нов Зеланд има аранжмани за транзит со одреден број земји, а повеќе информации за условите за транзит се достапни на: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/tools-and-information/your-journey-to-new-zealand/before-you-travel-to-new-zealand/transit-passengers.

 

 

 ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ

 

Заклучно со 7 ноември 2022 година, за сите патници кои патуваат во Обединетите Арапски Емирати повеќе не се бара да прикажуваат сертификат за вакцинација против COVID-19 или да вршат PCR тестови.

Од патниците кои патуваат од или преку ОАЕ се бара само да се усогласат со барањата за транзит и барањата за патување на нивната крајна дестинација,  и потребно е да имаат доказ за вакцинација против COVID-19 и/или негативен PCR тест COVID-19 доколку тоа е потребно при нивната конечна дестинација.

Носењето маска во Обединетите Арапски Емирати е опционално во сите отворени и затворени објекти, вклучително и местата за молитви (џамии, цркви и други храмови), освен во болниците и другите здравствените установи каде носењето маска е задолжително. 

Апликацијата Al-Hosn ќе биде потребна само за потврда и како доказ за вакцинација и резултати од тестови во и надвор од Обединетите Арапски Емирати (по барање на институциите). Green pass во апликацијата Al Hosn не е потребен за влез во јавни објекти и локации.

 

Инаку, останува и понатаму во сила петдневниот период на изолација (карантин) за секој кој ќе биде позитивен на тестот за COVID-19.

 

 

ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВО НА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА

1. На државјаните на Република Северна Македонија за влез во Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска (ОК) им е потребна важечка британска виза или дозвола за престој.

2. Од 18 март 2022 година, стапуваат на сила новите правила за патување во Англија, Шкотска и Северна Ирска во однос на ковид-19.

Во Велс се уште остануваат во сила досегашните мерки/ограничувања за патување.  Види линк: https://gov.wales/international-travel-and-wales-coronavirus

Согласно ова, од 04:00 ч. на 18 март се укинуваат сите ограничувања и правила за влез во Англија, Шкотска и Северна Ирска, што значи дека, ВЕЌЕ НЕ Е ПОТРЕБНО:

- да се направи Ковид-19 тест за COVID-19 пред патувањето или по пристигнувањето;

- да се пополни формулар за лоцирање на патници во ОК пред патувањето.

3. Овие правила ќе важат за сите патници кои влегуваат во Англија, Шкотска и Северна Ирска, без разлика дали се вакцинирани или не.

4. Воедно, се укинува и обврската за карантин/изолација по пристигнување во Англија, Шкотска и Северна Ирска за невакцинираните патници.

**************************

Актуелен режим за ТРАНЗИТИРАЊЕ на државјаните на Република Северна Македонија преку Обединетото Кралство:

Државјаните на Северна Македонија кои транзитираат преку ОК, потребно е да поседуваат важечка транзит британска виза. Лицата кои поседуваат стандардна виза за кус престој, виза за семејно обединување или поморска книшка (Seaman’s book) не треба да аплицираат за транзит виза.

Исклучок од ова правило е дозволено доколку лицето транзитира по воздушен пат, има потврден лет дека заминува истиот ден кога слетува во ОК или пред полноќ истиот ден кога слетува во ОК, ги има потребните документи за влез во наредната држава.

Повеќе детали за начинот на патување за Обединетото Кралство (визи за влез и транзитирање и ковид мерки) може да најдете на следните линкови:

https://www.gov.uk/uk-border-control

https://www.gov.uk/uk-border-control/layovers-and-transiting

 

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-safer-air-travel-guidance-for-passengers#transiting-through-england

 

 

ПОЛСКА

Нема рестрикции за влез и излез во Полска.

 

ПОРТУГАЛИЈА

Согласно информациите добиени од Португалската Амбасада во Париз известувамe дека наведените лица може да учествуваат на активностите под следните услови кои се на сила од 1 до 31 октомври:
Дозволени се службени посети или учество на курсеви, семинари, обуки и друго за што со себе треба да имаат покана или друг документ од организаторот.

За лицата кои се вакцинирани со вакцини признаени од ЕУ (BioNTech и Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen Pharmaceutica NV) нема потреба од дополнителни мерки (Но во секој случај потврдата што ја имаат треба да биде читлива и разбирлива за пограничните служби). Истото важи и за лицата кои прележале Ковид (треба да поседуваат соодветна потврда).

За сите останати лица кои не се вакцинирани (или се вакцинирани со други вакцини кои не се признаени во ЕУ) треба да имаат ПЦР тест кој нема да биде постар од 72 часа или антиген тест не постар од 48 часа пред првото полетување. Можно е по пристигнување да биде направен тест по случаен избор од нивните санитарни контроли на аeродромот пред да се влезе во земјата.

Сите патници треба да пополнат формулар „патнички локатор“ 4 дена пред полетување кој се пополнува преку интернет и истиот треба да го имаат со себе за време на патувањето (https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card).

Во овој момент нема други ограничувања но треба да се има во предвид дека состојбите брзо се менуваат а со тоа и превентивните мерки за влез. Од амбасадата предлогот е сите лица без разлика дали се вакцинирани или не да направат ПЦР тест пред тргнување за да нема изненадување кај авиокомпаниите со кои ќе летаат.

 

РОМАНИЈА

Според Одлуката на Националниот комитет за вонредни состојби (CNSU) , бр. 16 од 8.3.2022,   почнувајќи од 9 март 2022 се укинува:

- Обврската за пополнување на формуларот за локација на PLF.

- Обврската да се прикаже зелен сертификат за COVID (со QR).

- Карантин/самоизолација на влез во Романија.

- Класификација на државите според степенот на инфекција.

- Обврската за носење маска на затворени или отворени простори (истата останува препорака/личен избор).

 

Со други зборови, во моментов во Романија укинати се сите рестриктивни ограничувања за влез и престој во државата кои беа донесени за борба против пандемијата Ковид – 19. Имено, не е потребно приложување сертификат за вакцинација/прележан ковид/негативен тест, ниту за влез во државата, ниту за влез во јавни објекти, ресторани, барови, спортски сали и сл.

 

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

Во согласност со Одлука на Владата на Руската Федерација од 28 јуни 2021 година, со бр. 1745-р, Република Северна Македонија на 02 јули 2021 година е додадена на Списокот на странски држави чии државјани и граѓани (лица со постојан престој во истите држави), можат да влезат во Руската Федерација преку воздушните гранични премини на државната граница на Руската Федерација.

Воедно се обрнува внимание дека негативен ПЦР тест, не постар од 72 часа во моментот на преминување на државната граница на Руската Федерација, останува задолжителен за непречен влез во државата.

 

СЛОВЕНИЈА

Нема ограничувања за влез во Словенија поради Ковид-19 .

 

СЛОВАЧКА

Сите странци можат да влезат на територијата на Република Словачка преку надворешните или внатрешните граници без никакви обврски поврзани со вонредната ситуација прогласена поради болеста COVID-19 предизвикана од корона вирусот SARS-CoV-2.

 

СРБИЈА 

Во согласност со постоечките правила, за влез на македонските државјани од РСМ во Република Србија не постојат никакви ограничувања.

Ограничувањата се само доколку нашите државјани доаѓаат од останатите земји, при што и за нив важат востановените правила:
-           поседување на негативен PCR тест или негативен Антиген FIA Rapid тест доколку лицето доаѓа од САД - (не постари од 48 часа);
-          Сертификат за потполна вакцинација доколку лицето е вакцинирано во РС, односно во држава со која РС има склучено договор за признавање на вакцинацијата (Грција, Унгарија, Романија, Словенија, Турција, ОАЕ, Чешка, Индија) односно држава со која РС има фактички реципроцитет за признавање на сертификати за вакцинација (Хрватска, Словачка, Грузија, Мароко, Кипар, Либан, Молдавија, Сан Марино, Тунис, Ерменија, Египет);
-           Потврда за прележана болест COVID 19  - потврда или друг јавен документ во кој е наведено дека имателот на документот имал болест предизвикана од вирусот SARS-CoV-2, односно дека присуството на вирусот SARS-CoV-2 било утврдено кај тоа лице, во период не помалку од 14 дена и не повеќе од шест месеци, кои се издадени од Институтот за јавно здравје основан на територијата на Република Србија, или од надлежниот орган на државата со која Република Србија има склучено договор или де факто реципроцитет на признавањето на таквите документи (Хрватска, Германија, САД, Швајцарија, Данска, Луксембур, Шпанија, Австрија, Бугарија, Грција, Андора, Сан Марино, Словенија, Тунис, Турција, Романија;
-           Лицата кои се во транзит низ РС (вклучително и македонските државјани) истото можат да го сторат без никакви ограничување во период не подолг од 12 часа.
-           За малолетни лица до 12 години нема никакви ограничувања.

 

СОЕДИНЕТИ АМЕРИКАНСКИ ДРЖАВИ

Услов за тестирање COVID-19 за меѓународно патување во Соединетите држави

ЦДЦ ја измени својата наредба од 25 октомври 2021 година, насловена како „Барање за доказ за негативен тест за COVID-19 или закрепнување од СОВИД-19 за сите воздушни патници кои пристигнуваат во Соединетите држави“. Овој амандман ги ажурира барањата за тестирање COVID-19 за авионски патници 2 години или постари кои се качуваат на лет за Соединетите држави.

Сите патници во воздушниот сообраќај на возраст од 2 години или постари со лет што полетува за САД од странска земја во или по 12:01 часот по EST (5:01 часот по Гринич) на 6 декември 2021 година, треба да покажат негативен резултат од вирусен тест COVID-19 земен не повеќе од 1 ден пред патувањето или документација за опоравување од СОВИД-19 во изминатите 90 дена, пред да се качат на нивниот лет.

Од патниците во авиокомпанијата, исто така, ќе се бара да потврдат во форма на потврда дека информациите што ги презентираат се вистинити.

Категориите на не-граѓански неимигранти кои ги исполнуваат критериумите за исклучок според Прогласот и наредбата на ЦДЦ вклучуваат:

Лица на дипломатски или официјални странски владини патувања

Деца под 18 години

Лица со документирани медицински контраиндикации за примање вакцина против КОВИД-19

Учесници во одредени испитувања на вакцини COVID-19

Лица издадени хуманитарен или итен исклучок

Лица со валидни визи [со исклучок на визите Б-1 (деловни) или Б-2 (туристички)] кои се државјани на странска земја со ограничена достапност на вакцина против COVID-19 (Видете список за ажурирања што ќе стапат на сила на 14 април 2022 година на 12:01 EDT (04:01 UTC))

Припадници на вооружените сили на САД или нивните сопружници или деца (помлади од 18 години)

Членови на поморскиот екипаж кои патуваат со неимигрантска виза C-1 и D

Лица чиј влез би бил во национален интерес, како што е определено од државниот секретар, секретарот за транспорт или секретарот за домашна безбедност (или нивните назначени лица)

Ако патувате со авион во Соединетите држави според еден од овие исклучоци, ќе треба да потврдите дека сте исклучени од барањето да приложите доказ дека сте целосно вакцинирани против COVID-19 врз основа на еден од исклучоците наведени погоре. Врз основа на категоријата на исклучок, од вас може дополнително да се бара да потврдите дека:

Ќе бидете тестирани со вирусен тест за COVID-19 3–5 дена по пристигнувањето во Соединетите Држави, освен ако немате документација дека сте закрепнале од COVID-19 во изминатите 90 дена;

Ќе се ставите во карантин цели 7 дена, дури и ако резултатот од тестот за вирусниот тест по пристигнувањето е негативен, освен ако немате документација дека сте закрепнале од СОВИД-19 во изминатите 90 дена; и

Ќе се самоизолирате ако резултатот од тестот по пристигнувањето е позитивен или ако развиете симптоми на СОВИД-19.

Врз основа на категоријата на исклучок, доколку имате намера да останете во Соединетите Држави подолго од 60 дена, може дополнително да се бара да потврдите дека

Се согласувате да бидете вакцинирани против COVID-19; и

Сте договориле целосно да се вакцинирате против СОВИД-19 во рок од 60 дена по пристигнувањето во Соединетите Држави или веднаш потоа, како што е медицински соодветно.

Родител или друго овластено лице треба да потврди во име на патник под 18 години. Овластено лице може да потврди во име на секој патник кој не може да потпише сопствена атест (на пр. затоа што е премногу млад или поради физички или ментални оштетувања). Децата под 2-годишна возраст не треба да пополнат атест. Како што се бара со федералниот закон на Соединетите Американски Држави, сите авиокомпании или други оператори на авиони ќе обезбедат и собираат потврда за патниците во име на Владата на САД.

Ако сте неимигрант кој не е државјанин и сте целосно вакцинирани, проверете дали вашата вакцина и доказот за вакцинација се прифатливи за да се качите на лет за Соединетите држави.

За дополнителни информации за препораките и барањата пред и за време на патувањето во Соединетите Американски Држави и по пристигнувањето во Соединетите Држави, посетете го Non-U.S. граѓанин не-САД. имигранти: Авионски патувања во САД.

 

 

 

ТАЈЛАНД

Задолжителна обврска за негативен ПЦР тест 72 часа пред полетување и карантин о д 14 дена. Имајќи во претвид тоталната промена на режимот на движење на Тајланд, подетална информација е потребна.  Почнувајќи од  01 октомври 2020 година, „Катар ерлајнс“ ќе започне да лета за Тајланд. Мора да се контактира амбасадата на Тајланд во Анкара за да добиете CEO и Виза (ако ви треба)

Да се достават документи за СЕО најмалку 10 дена пред поаѓањето, вклучително и 
1. Образец за декларација,
2. Резервација на билет
3. Резервација на алтернатива за карантин за 14 дена,
4. Полиса за осигурување во вкупна покриеност од 100.000 US Долари, и мора јасно да наведе дека опфаќа и КОВИД-19 за време на целиот престој во Тајланд.

Исто така, мора да добиете:
1. Здравствен сертификат  за КОВИД-19 што се издава не повеќе од 72 часа пред поаѓањето.
2. Здравствен сертификат Fit-to-Fly кој се издава не повеќе од 72 часа пред поаѓањето.

Апликантите мора да ги претстават следниве документи при Check In;
1. СЕО (Ќе биде дадена од Тајландската Амбасада)
2. Здравствен сертификат КОВИД – 19 што се издава не повеќе од 72 часа пред поаѓањето.
3. Здравствен сертификат Fit-to-Fly кој се издава не повеќе од 72 часа пред поаѓањето
4. Осигурување во износ од 100.000 УСД што исто така опфаќа третман на КОВИД-19 во текот на целиот престој во Тајланд. https://www.caat.or.th/th/archives/51887

Тајланд дозволува влез на следниве категории: дипломати и нивните семејства, носители на работни дозволи и нивните семејства, доколку се работи за сопруг/а, дете, родител на граѓанин на Тајланд, доколку е неопходен итен медицински третман во Тајланд, доколку се работи на странец студент. По пристигнување следи 14-дневен карантин на сопствен трошок. 

Транзит низ територијата на Тајланд не е дозволен.

 

ТУРЦИЈА

Оние кои исполнуваат барем еден од условите наведени подолу ќе можат да влезат во Турција и исто така ќе бидат ослободени од карантин.

- Оние кои поднесуваат документ кој покажува дека имале најмалку две дози (единечна доза за Џонсон и Џонсон) од вакцините одобрени за итна употреба од Светската здравствена организација или Министерството за здравство на Република Турција и дека поминале 14 дена од последната доза,

- За патниците кои ја имале болеста, оние кои доставуваат документ издаден од официјалните власти на соодветната земја дека ја имале болеста во последните 6 месеци, почнувајќи од 28-миот ден од првиот позитивен резултат на PCR тестот,

- Мерките за карантин нема да се применуваат за оние кои ќе поднесат негативен PCR тест направен максимум 72 часа пред да влезат во Турција или негативен резултат на брз антиген тест направен најмногу 48 часа пред тоа.

- Патниците помлади од 12 години се ослободени од  PCR/антиген тест и апликации за сертификат за вакцинација кога ќе влезат во Турција.

 

- Возачите на камиони се ослободени од SARS-CoV-2 PCR тестирање и карантин.

 

УКРАИНА

Во врска со направените промени за влез во Украина, а кои се во сила од 5 август 2021 година  go информираме следното:

Сите граѓани над 18 години кои ја поминуваат границата на Украина, а не се вакцинирани со две дози на вакцина, потребно е да бидат ставени на 10 дневна самоизолација, инсталирајќи на својот мобилен телефон, додаток  на електронски сервис кој се нарекува „Дома“. Ова може да се избегне, доколку се направи ПЦР тест во рок од 72 часа по влезот во Украина, кој треба да биде негативен.

Граѓани кои имаат регулирано привремен престој во Украина, може да избегнат  самоизолација доколку поседуваат документ кој потврдува дека се вакцинирани со две дози на вакцина , одобрени од страна на СЗО  или
- негативен резултат на брз тест за коронавирусен SARS-CoV-2 антиген (RAT), не постар од 72 часа пред влез во Украина  или
-негативен  PCR тест не постар од 72 часа пред влегување во Украина.

За деца до 12 години не е потребна потврда за примени вакцини и тест.  Сите информации може да се најдат на https://visitukraine.today/

 

УНГАРИЈА

Владата на Унгарија на 07 март 2022 година ја укина обврската за приложување на Национален сертификат за вакцинација, приложување на негативен PCR тест или доказ за прележување на болеста како еден од условите за влез во Унгарија.

 

 ФИНСКА

 

Според официјаните страни сите рестрикции за КОВИД-19  за Финска се укинати.

 

ФРАНЦИЈА

Државјани на Република Северна Македонија може да влезат во Франција почнувајќи од 01.08.2022 година под следниве услови:

 

Од 1-ви август 2022 година на француските гранични премини не се спроведува никаква контрола на здравствените потврди (вакцинални сертификати, пцр или антигенски тест, потврда за неодложно патување итн...)

 

ХОЛАНДИЈА

Од 23 март, 2022, нема рестриктивни мерки за Ковид.

https://www.rivm.nl/gedragsonderzoek/tijdlijn-maatregelen-covid-2022

 

ХРВАТСКА

 

Од 01.05.2022 година укинати се епидемиолошките мерки за влез на патници во Република Хрватска.

 

ЦРНА ГОРА

Државјани на Република Северна Македонија можат да влезат во Црна Гора преку сите гранични премини без поседување сертификат за COVID

 

 ЧЕШКА

Од 9 април 2022, укинати се заштитните мерки со кои се регулираат правилата за влез во Чешка во врска со епидемијата на Ковид-19.

Министерството за здравство ги укина постојните заштитни мерки во однос на моменталната епидемиолошка состојба во Чешка и во странство. Сите лица сега можат да пристигнат во Чешка без никакви ограничувања, без разлика дали патуваат од земја која не е членка на ЕУ или од Европската унија.

Не се потребни посебни епидемиолошки услови за влез во Чешка за да се спречи ширењето на болеста. Укината е забраната за влез на странци од трети земји и потребата од докажување на заразнос.

Укинати заштитни мерки:

- заштитна мерка на Министерството за здравство од 17 март 2022 година (правила за влез во Чешка)

- мерка за заштита на Министерството за здравство од 18 март 2022 година (список на земји или територии со низок ризик од Ковид-19)

- заштитна мерка на Министерството за здравство од 24 февруари 2022 година (исклучоци од правилата за влез во Чешка за одредени граѓани на Украина)

 Укината е заштитната мерка на Министерството за здравство со која се ограничува издавањето визи и патувањето во Чешка. Сега повторно е можно да се аплицира за визи и да се патува во Чешка, како во периодот пред пандемијата.

 

ШВАЈЦАРСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЈА

За влез во Швајцарската Конфедерација, почнувајќи од 16.02.2022 година, секое лице најпрво е потребно да пристапи на следниот линк, https://travelcheck.admin.ch/home, каде што во зависност од државата на влез и вакциналниот статус, се генерира одговор,  дали се исполнети условите за влез и под кои критериуми.

Иако, согласно последните информации од Протоколот на МНР на ШК, не постојат посебни услови за влез во земјата, Амбасадата секојдневно се соочува со поплаки наши државјани, кои биле задржани на аеродромите во земјата од авиокомпанијата при чекирање на авио билетите

со барање за негативен тест за излез од истата, но и за влез во ШК соодветно, од страна на Швајцарските гранични служби .

 

Во тој контекст, сепак упатуваме, да пред секое патување да се контактира Швајцарската Амбасада во Приштина: https://www.eda.admin.ch/pristina, која би потврдила или издала соодветен документ со кој би се потврдила одлуката на нивната Влада за изземање на барањето за поседување на негативен тест/сертификат за две дози вакцина (што и претходно беше услов за влез во земјата).

 

ШВЕДСКА

Според официјаните страни сите рестрикции за КОВИД-19  за Шведска се укинати.

 

ШПАНИЈА  

 

Согласно одлуката на Владата на Шпанија, започнувајќи од 15 декември 2022г., сите КОВИД рестрикции се ставени вон сила и не е потребен КОВИД сертификат за влез во Шпанија.

 

МЕКСИКО

На федерално ниво, за влез во Мексико  не  бараат тест за КОВИД-19 и задолжителен карантин, но секоја сојузна држава во зависност од состoјбата со заболени има посебни мерки. Генерално не препорачуваат патувaња кои не се неопходни (туризам и рекреација). При влез во Мексико, граничните власти бараат потврда за оправданоста на патувањето и пополнета изјава која содржи информации за нивната здравствена состојба и податоци за нивните меѓународни патувања во изминатиот период.

Повеќе информации за мерките за заштита од КОВИД-19 се објавени на следниот линк: https://coronavirus.gob.mx/

 

ЈУЖНА АМЕРИКА

АРГЕНТИНА

Аргентина го ограничи влезот за повеќето странски патници, освен за нејзини државјани и жители, и враќање, медицински, хуманитарни летови и за туристи од соседните земји. Аргентина ги суспендираше меѓународните патнички летови од пандемиските „погодени области“ (Европа, САД, Јужна Кореја, Јапонија, Кина и Иран) најмалку до 8 ноември.

Со примена од 30 октомври, државјаните и жителите на Боливија, Бразил, Чиле, Парагвај и Уругвај може да влезат во Аргентина за да ја посетат метрополитенската област на Буенос Аирес за туристички цели. Влезот ќе биде дозволен само преку пристаништето Буенос Аирес (терминал Букебус) и преку меѓународниот аеродром Езеиза во провинцијата Буенос Аирес. Патувањето во други провинции сè уште не е дозволено. Авиокомпаниите што вршат летови за враќање во странство мора да ги испратат сите информации за патниците до ANAC 12 часа пред поаѓањето. Оваа информација мора да содржи список со патници со броеви на патни исправи, телефонски броеви и адреси каде што секое лице изјавува дека ќе се усогласи со задолжителниот карантин по пристигнувањето.

Услови за влез
Патниците мора да пополнат декларацијата "Declaración Jurada Electrónica para el ingreso al Territorio Nacional".
Сите патници мора да имаат лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR издадено во рок од 72 часа пред пристигнувањето и медицинско осигурување со покритие за трошоците за третман со covid-19. Децата на возраст под 6 години се ослободени од овие барања

Карантин
Почнувајќи од 15 декември, сите патници кои пристигнуваат во градот Буенос Аирес преку аеродромот Езеиза може да бидат подложени на тестирање на ковид-19 наместо карантин.
Сите патници овластени да влезат во земјата и кои имаат важечки медицински сертификат со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR, не подлежат на 10-дневна самоизолација по пристигнувањето.
Во моментов има 150.400 активни и 50.188 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година. https://eeeuu.cancilleria.gob.ar/en/covid-19-travelling-argentinahttps://ar.usembassy.gov/covid-19/https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/argentina/entry-requirements

 

 БОЛИВИЈА

Услови за влез
Патниците мора да презентираат лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR издадено во рок од 7 дена пред пристигнувањето, заверено од боливиски конзулат. Патниците без лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR се предмет на карантин. Боливија повторно ги отвори своите граници за комерцијални летови.

Карантин
Патниците без лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR се предмет на карантин.
Во моментов има 47.599 активни  и 11.155 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.
https://bo.usembassy.gov/covid-19-information/
https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/bolivia/entry-requirements

 

 БРАЗИЛ

Условите за влез на странски државјани во Бразил се следните:

-          ПЦР тест не постар од 72 часа или антиген тест не постар од 24 часа;

-          Доказ за вакцинација (најмалку 2 дози); и

-          Пополнет фромулар на бразилскиот здравствен регулатор Анвиса (https://formulario.anvisa.gov.br/index.php/39183?lang=pt-BR ), се пополнува онлајн.

 

Потребно е да се поседуваат сите 3 документи. Без еден од нив, нема да биде дозволен влез.

 

 ЧИЛЕ
Чиле повторно го отвори својот аеродром, странците-нерезиденти ќе имаат дозвола да влезат во Чиле преку аеродромот во Сантијаго. Патниците мора да имаат важечко лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR, да пополнат санитарен пасош и доказ за полиса за здравствено осигурување и се предмет на карантин.

Ограничувања за влез
Чиле повторно го отвори својот аеродром, странците-нерезиденти ќе имаат дозвола да влезат во Чиле преку аеродромот во Сантијаго.
На сите нерезиденти странски државјани - кои биле во Велика Британија во последните 14 дена - во моментов не им е дозволено да влезат во Чиле.

Услови за влез
Сите патници, вклучително и државјани и резиденти, мора да имаат медицинско уверение со негативен резултат на тест kovid-19 PCR издадено во рок од 72 часа пред поаѓањето.

Аеродромот во Сантијаго започнува да дозволува влез на странски патници; сите патници (од сите возрасти) ќе мора да презентираат три документи пред да се качат на авион:
• Да пополнет електронски образец „Доверба на патниците“ (достапен овде или познат и како санитарен пасош), подготвен помалку од 48 часа пред качување во авион;
 Доказ за негативен резултат од резултат на PCR од тест направен во рок од 72 часа пред поаѓање; и
• Доказ за полиса за здравствено осигурување што обезбедува покритие за kovid-19 и поврзани здравствени проблеми до минимум 30 000 усд за време на престојот на патникот во Чиле.

Карантин
Сите патници, вклучително и државјани и резиденти, подлежат на задолжителен карантин од 10 дена по пристигнувањето во Чиле. По 7-миот ден, постои можност да се направи локален PCR-тест за потенцијално скратување на карантинот. Ако резултатот е негативен, карантинот може да се укине.Државјаните и резидентите на Чиле кои во последните 14 дена биле во Велика Британија се предмет на задолжителен карантин од 14 дена.Во моментов има 22,750 активни и 19,443 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година. 
 https://chilevacontigo.gob.cl/covid-19-coronavirus-outbreak-recommendations/chilevacontigo/2020-03-19/171915.html#      https://cl.usembassy.gov/covid-19-information/    https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/chile/entry-requirements

 

 КОЛУМБИЈА
Колумбија ги обнови меѓународните комерцијални летови. Патниците мора да го пополнат образецот Check-Mig

Ограничувања за влез
Колумбија ги обнови меѓународните комерцијални летови на 19 септември.
Од 20 декември, Колумбија ги прекина сите директни летови од и до Велика Британија.

Услови за влез
Патниците мора да презентираат лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR издадено во рок од 96 часа пред поаѓањето. Сепак, авиокомпаниите може да дозволат качување на патници кои го немаат овој тест, под услов да изјават под заклетва дека не биле во можност да го направат или да добијат резултати во потребната временска рамка. Во овие случаи, колумбиската влада може да побара тестирање и/или изолација по пристигнувањето во Колумбија.
Патниците мора да го пополнат формуларот Check-Mig и мора да се усогласат со дополнителните здравствени проверки преку мобилната апликација CoronAPP.

Карантин
Патниците кои пристигнале директно или индиректно од Велика Британија од 13 декември ќе бидат контактирани и ќе треба да се самоизолираат 14 дена. Патниците што пристигнуваат во Колумбија од други дестинации и чие патување започнало во Велика Британија, ќе треба да се самоизолираат 14 дена по пристигнувањето.
 Во моментов има 54.300 активни и 57.425 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година. https://coronaviruscolombia.gov.co/Covid19/acciones-19-marzo.html  https://co.usembassy.gov/covid-19-information/ https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/colombia/entry-requirements

 

 ЕКВАДОР
Патниците може да влезат во Еквадор, но мора да имаат негативен тест RT-PCR и може да бидат предмет на дополнително тестирање на антиген и/или на карантин при пристигнување.

Ограничувања за влез
Летовите кон Еквадор сега се обновени.
Од 22 декември, сите патници кои пристигнуваат од Велика Британија, Австралија, Јужна Африка и ЕУ треба да направат тест за антиген (брз тест) по пристигнувањето на аеродромот.

Услови за влез
Патниците мора да презентираат пополнет образец-здравствена декларација Health Declaration Form и пополнет образец за имиграција, како и негативен тест за RT-PCR за kovid-19 издаден во рок од 10 дена пред пристигнувањето. Патниците кои не можат да обезбедат PCR тест ќе бидат тестирани на аеродромот на свој трошок.
Постојат специјални „патни коридори“ за туристите кои ги посетуваат островите Галапагос. Странците кои сакаат да влезат на островите мора да презентираат негативен тест RT-PCR за kovid-19, направен 96 часа пред датумот на поаѓање кон Еквадор. По пристигнувањето во Еквадор, од туристите може да се побара да направат уште еден тест за PCR, на свој трошок. Туристите, исто така, мора да презентираат повратен лет и документ за безбеден премин („салвокондукто“) издаден од Министерството за туризам за да бидат ослободени од 14-дневна самоизолација на островите. Туроператорите или хотелите се одговорни за уредување на овој документ за безбедно преминување во име на туристите, имајќи предвид дека од посетителите се бара да имаат претходни договори за патување и сместување. Транзитна контролна карта за Галапагос ќе треба да се пополни преку Интернет најмалку 24 часа пред летот. По пристигнувањето во Еквадор, ќе треба да пополните Декларација за здравствениот статус, вклучително и локална адреса.

Карантин
Пристигнатите патници може да бидат предмет на случајно брзо тестирање на антиген спроведено на аеродромот од страна на Министерството за здравство, без оглед дали е даден негативен тест за ковид РТ-ПЦР. Ако брзиот тест за антиген е позитивен, тие мора да изолираат 10 дена во еден од привремените центри на Министерството за здравство во Кито или во Гвајакил. Од 11 јануари, веќе не е дозволено да се изврши изолација во приватно живеалиште или во хотел.
Патниците од Велика Британија, Австралија, Јужна Африка и ЕУ ќе мора да бидат во задолжителна самоизолација 5 дена. Нерезидентите на Еквадор ќе мора да се самоизолираат во хотели утврдени од локалните власти, на свој трошок. Резидентите може да се изолираат во својот дом.

Други информации
Нормалните пасоши издадени од Еквадор кои истекле на 16 март 2020 година или подоцна се сметаат за валидни до 28 февруари 2021 година. Патниците мора да имаат „потврда за продолжување на важноста на пасошот“ и да патуваат со истечениот пасош.
 Во моментов има 29.860 активни и 15.269 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година. https://www.gestionderiesgos.gob.ec/wp-content/uploads/2020/05/Resoluciones-COE-Nacional-28-de-abril-2020.pdf   https://ec.usembassy.gov/covid-19-information-ecu/     https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/ecuador/entry-requirements

 

 ФОЛКЛАНДСКИ ОСТРОВИ (Малвини)

Фокландските острови го ограничија влезот на сите патници кои не се жители или носители на работни дозволи.

Ограничувања за влез
Фокландските Острови го ограничија влезот за сите патници, освен жителите што се враќаат, носителите на работните дозволи и оние со статус на Фолкландските Острови (Малвини). Може да влезат и патници кои имаат официјален бизнис со владата на Фокландските Острови со доказ за овластување.

Карантин
Сите патници кои пристигнуваат на Фокландските Острови се предмет на карантин од 14 дена.
 Во моментов има 15 активни и 0 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.  https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/falkland-islands/entry-requirements

 

 ФРАНЦУСКА ГВАЈАНА
 Француска Гвајана го ограничи влезот на сите странски државјани.

Ограничувања за влез
Француска Гвајана го ограничува влезот на повеќето патници до ново известување.
Ќе им биде дозволен влез само на патници кои можат да докажат дека влезот е од итни семејни/работни причини и од нив ќе се очекува да пополнат travel certificate и да обезбедат доказ.

Услови за влез
Сите патници постари од 11 години мора да покажат негативен резултат од тестот за kovid-19 издаден во рок од 72 часа пред поаѓањето за Француска Гвајана.
Патниците исто така мора да обезбедат самоовластен документ со кој се потврдува дека немаат симптоми на ковид и дека според нивно знаење не биле во контакт со некое лице кое е потврдено позитивно во последните 14 дена. Авиокомпаниите ќе одбијат влез на секој оној кој нема да достави доказ за негативен резултат и самоовластен документ. Во моментов има 6.381 активен случај и 80 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.  https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/french-guiana/entry-requirements

 

 ГВАЈАНА

Гвајана ги обнови комерцијалните летови. Патниците мора да презентираат негативен тест kovid-19 PCR-RT издаден во рок од 7 дена пред пристигнувањето и да пополнат онлајн Passenger Locator Form преку Интернет најмалку 24 часа пред пристигнувањето.

Ограничувања за влез
Гвајана ги обнови комерцијалните летови.

Услови за влез
Патниците мора да презентираат негативен тест kovid-19 PCR издаден во рок од 7 дена пред пристигнувањето и да го пополнат образецот Passenger Locator Form преку Интернет најмалку 24 часа пред пристигнувањето. Патниците треба да носат отпечатена копија од овој образецот и нивните негативни резултати од тестот PCR kovid-19 за авиокомпанијата при чекирање.

Карантин
Патниците со негативен тест kovid-19 PCR издаден во рок од 1-3 дена пред пристигнувањето нема да бидат подложени на дополнителни здравствени контроли.
Патниците со негативен тест kovid-19 PCR издаден во рок од 4-7 дена пред пристигнувањето ќе треба да направат тест за PCR по пристигнувањето на меѓународниот аеродром “Чеди Јаган“ на свој трошок. Откако ќе бидат тестирани на аеродромот, патниците мора да чекаат на аеродромот или во објект одобрен од владата додека не се потврди негативниот резултат од тестот; резултатите од тестот се генерално достапни во рок од 24 часа. Доколку патникот има позитивен тест, Владата на Гвајана ќе побара од патникот да биде во карантин 14 дена. Во моментов има 642 активни и 186 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.  https://gy.usembassy.gov/covid-19-information/  https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/guyana/entry-requirements

ПАРАГВАЈ
Парагвај повторно го отвори меѓународниот аеродром ‘Силвио Петироси’. Патниците мора да имаат лекарско уверение со негативен резултат на тест kovid-19 RT-PCR издадено во рок од 72 часа пред пристигнувањето и да го пополнат формуларот Traveler's Health Information form.

Ограничувања за влез
Парагвај повторно го отвори меѓународниот аеродром ‘Силвио Петироси’. Парагвај нема да дозволи влез на странски државјани-нерезиденти кои биле во Велика Британија од 7 декември.

Услови за влез
Патниците мора да имаат лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 RT-PCR издадено во рок од 72 часа пред пристигнувањето од овластена лабораторија во земјата на поаѓање или на транзит. Деца на возраст под 11 години се ослободени од презентирање на резултатот од тестот kovid-19 PCR.
Парагвајците и странските државјани-резиденти кои патувале во Велика Британија од 7 декември, подлежат на исклучително овластување на парагвајската влада, со негативен резултат на тест за PCR во рок од 72 часа од пристигнувањето. Патниците мора да го пополнат формуларот Traveler's Health Information form во рок од 24 часа пред поаѓањето. Патниците мора да имаат меѓународно медицинско осигурување со покритие за трошоците за третман на коронавирусот (kovid-19), со исклучоци за државјани и резиденти на Аргентина, Боливија, Бразил, Парагвај и Уругвај.

Карантин
Патниците кои не ја посетиле Велика Британија во претходните 7 дена и пристигнале со негативен резултат на PCR-тест издаден 72 часа пред да влезат во земјата, не треба да одат во изолација; сепак, оние што немаат резултат од тест треба да се изолираат 14 дена.
Парагвајците и странските државјани-резиденти кои патувале во Велика Британија од 7 декември, подлежат на задолжителен карантин од 10 дена во „здравствен хотел“ или во сместување обезбедено од владата.

Други информации- Од 2 ноември, туристите и странците-нерезиденти кои сè уште се наоѓаат на национална територија на Парагвај и на кој им е истечен периодот на законски престој во земјата, мора да платат соодветна казна при регистрирање на нивното заминување на граничниот премин или на контролата за имиграција на аеродромот или кога се приближуваат до канцеларии на Генералниот директорат за миграција.
Исто така, странските државјани на кои им е истечен привремениот престој мора да му се обратат на Генералниот директорат за миграциите за да добијат нова картичка за престој, да ја платат соодветната казна во случај на повреда и да го ажурираат нивниот имиграциски статус.
Патниците во Парагвај чиј период на законски престој е истечен треба да го контактираат Генералниот директорат за миграција за повеќе информации.
Во моментов има 20.854 активни и 2.920 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година. https://py.usembassy.gov/covid-19-information/ https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/paraguay/entry-requirements

 

 ПЕРУ

Меѓународниот аеродром ‘Хорхе Чавез’ сега прифаќа летови кои пристигнуваат од одредена дестинација. Патниците мора да имаат лекарско уверение со негативен резултат на тест kovid-19 RT-PCR издадено во рок од 72 часа пред поаѓањето и да ја пополнат "Declaracion Jurada de Salud".

Ограничувања за влез
Перу го ограничи влезот за повеќето странски патници, освен за државјаните и реидентите на Перу, и за репатријациските и хуманитарните летови. 
Меѓународниот аеродром ‘Хорхе Чавез’ сега прифаќа летови кои пристигнуваат од Асунсион (АСУ), Атланта (АТЛ), Богота (БОГ), Бразилија (БСБ), Буенос Аирес (ЕЗЕ), Кали (КЛО), Канкун (ЦУН), Картагена (ЦТГ) , Кордоба (COR), Гуајакил (GYE), Хјустон (IAH), Игуазу (IGR), Ла Хабана (HAV), Ла Паз (LPB), Лос Анџелес (LAX), Меделин (MDE), Мендоза (MDZ), Мексико (МЕКС), Мајами (МИА), Монтего Беј (МБ Mon), Монтевидео (МВЕ), Newујорк: Интернационал Johnон Ф Кенеди (JFK) и Меѓународна слобода на Newуарк (EWR), Орландо (МЦО), Панама (PTY), Порто Алегре (POA), Пунта Кана (PUJ), Кито (UIO), Рио де Janeанеиро (GIG), Росарио (RSJ), Сан Хозе (SJO), Сан Салвадор (SAL), Санта Круз (VVI), Сантијаго (SCL), Сао Паоло (GRU), Торонто (YYZ) и Тукуман (TUC).

 Услови за влез
Патниците мора да имаат или лекарско уверение со негативен резултат на тест kovid-19 RT-PCR, негативен резултат на тест за антиген или медицинско уверение за епидемиолошки исцедок издадено во рок од 72 часа пред поаѓањето. Летовите за репатријаија во странство и деца под 12-годишна возраст со медицинско уверение за добро здравје се ослободени од презентирање на резултатот од тестот kovid-19 PCR-RT. Патниците мора да ја пополнат "Declaracion Jurada de Salud" 72 часа пред поаѓањето и да го презентираат пополнетиот формулар по пристигнувањето.

Карантин
Од 4 јануари, сите патници кои пристигнуваат во Перу мора да бидат во карантираат 14 дена во нивниот дом, во селото ‘Панамерика’ или во друг центар за привремена изолација или во сместување, по координација со здравствените власти во Перу.
Во моментов има 46.570 активни и 43.255 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година. https://pe.usembassy.gov/covid-19-information/   https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/peru/entry-requirements

 

 СУРИНАМ

 Аеродромите во Суринам се затворени.

Ограничувања за влез
Аеродромите во Суринам се затворени, освен за директни летови од Холандија за медицински, и неопходни работници, за летови за итни патувања и за репатријација.

Услови за влез
Патниците мора да покажат негативен сертификат за тест PCR kovid-19 издаден во рок од 72 часа пред поаѓањето. Децата на возраст под 12 години се ослободени од презентирање на резултат од ваков тест. Патниците мора да имаат потврдена резервација за сместување од најмалку 10 дена во регистриран хотел SHATA. За список на регистрирани хотели SHATA, видете на http://www.bogsuriname.com/quarantine/Странските патници мораат да достават докази за патничко осигурување за покривање на ковид-19.

Карантин
Патниците подлежат на медицински преглед и на карантин од 10 дена во регистриран хотел SHATA.
Додека се наоѓаат во карантин, од патниците може да се побара да направат тест за ковид-19. Патниците кои имаат позитивен тест за ковид-19 во Суринам, може да бидат ставени во задолжителна изолација во владин објект за изолација на свој трошок и не можат да бидат ослободени додека не лекар не потврди дека тие се здрави.
Дозвола за домашен карантин дава исклучиво министерот за јавно здравје или директорот на јавната здравствена служба. Апликациите за домашен карантин мора да бидат придружени со писмено барање во кое ќе бидат наведени причините за избор на домашен карантин, и мора да бидат придружени со информации од гарант кој ќе одговара заедно ако патникот тој не ги почитува правилата за домашен карантин. Апликациите за домашен карантин мора да се поднесат најмалку 10 работни дена пред поаѓањето со испраќање и-меил на [email protected]. Дозвола за домашен карантин нема да се даде по пристигнувањето во Суринам, ако таа не е одобрена однапред. 
Во моментов има 434 активни и 166 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година. https://sr.usembassy.gov/covid-19-information/  https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/suriname/entry-requirements

 

 УРУГВАЈ

Уругвај сега им дозволува влез на патници за семејно обединување.

Ограничувања за влез
Уругвајските граници во моментов се затворени, со неколку исклучоци за семејно обединување помеѓу родители и малолетни самохрани деца или возрасни деца со попреченост или меѓу сопружници или сопружници според обичајното право. Возачи на меѓународни транспортни компании, пилоти на авиони и морнари, исто така, може да влезат во земјата.

Услови за влез
Сите патници и екипажи на авиокомпании што влегуваат во Уругвај ќе треба да покажат потврда за негативен тест за коронавирус RT-PCR, извршен во рок од 72 часа од патувањето. Патниците мора да имаат важечко здравствено и патничко осигурување за време на нивниот престој и да ја пополнат здравствената декларација пред пристигнувањето.

Карантин
Патниците што ќе престојуваат подолго од 7 дена мора да бидат во 7-дневна изолација. Тие ќе бидат повторно тестирани на 7-миот ден и може да излезат од карантин само со негативен резултат. Патниците исто така мора да ја преземат апликацијата „Коронавирус Упс“ за пронаоѓање контакт, а сите странци-нерезиденти во Уругвај мора да имаат доказ за здравствено осигурување што опфаќа сомнителен или вистински коронавирус.

Правила за транзит
На патниците не им е дозволено да транзитираат, со исклучок на државјаните и резидентите на Аргентина, Бразил, Парагвај кои транзитираат преку Монтевидео (МВД) или Пунта дел Есте (ПДП).

Други информации- За повеќе детали, проверете ја веб-страницата на Ministry of Tourism (на шпански јазик).
Во моментов има 5.421 активен случај и 533 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.  https://uy.usembassy.gov/covid-19-information/ https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/uruguay/entry-requirements

 

 ВЕНЕЦУЕЛА

 Венецуела ги прекина сите меѓународни патувања барем до 12 ноември, освен летовите со хуманитарни цели, за лекување и репатријација.

Ограничувања за влез
Венецуела ги прекина сите меѓународни патувања барем до 12 ноември, освен летовите со хуманитарни цели, за лекување и репатријација. Влезот во Венецуела е ограничен на државјани на Венецуела и странски државјани-резиденти.

Услови за влез
Патниците мора да имаат лекарско уверение со негативни резултати од тестот kovid-19 издадени во рок од 48 часа пред пристигнувањето.

Карантин
Патниците подлежат на тест ковид-19 на влезното пристаниште што треба да го спроведат локалните здравствени власти. Ако тестот е позитивен, тие се предмет на карантин во одреден државен објект. 
Во моментов има 6.736 активни и 1.273 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година. https://ve.usembassy.gov/covid-19-information/   https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/venezuela/entry-requirements

 


 

Известување од Фонд за здравствено осигурување на Република Северна Македонија за осигурените лица на Фондот кои се наоѓаат затекнати во странска држава и кои имаат или ќе имаат потреба од здравствени услуги

 

Република Северна Македонија има склучено (преземено) Договори за социјално осигурување со повеќе држави во Европа и надвор од Европа, а ФЗОРСМ е надлежен за спроведување на одредбите од здравственото осигурување.

 

Повеќе информации тука


 

Официјални профили на Социјални мрежи

 


 

Соопштенија и вести

 

19.05.2020 - Видео конференција на министрите за надворешни работи од Западен Балкан и од земјите членки на ЕУ од ЈИЕ, како и високи претставници на ЕУ институции, со цел координација во справувањето со последиците од пандемијата на Ковид – 19

05.05.2020 - Успешно репатрирани студентите од Република Турција со хуманитарен конвој

29.04.2020 - Министерот Димитров на Денот на МНР донираше заштитна опрема во Црвениот Крст на Северна Македонија

29.04.2020 - Наградата "Дипломат на годината“ што традиционално се доделува на Денот на МНР 29 април, оваа година ја добиваат дипломати - членови на Кризниот штаб при Министерството формиран за борба со пандемијата

24.04.2020 - МНР Димитров: „Во овие неизвесни времиња за целиот свет, конкретната и особено видлива помош од ЕУ како несомнено најголем наш донатор во кризава, дава чувство на сплотеност, солидарност и сигурност дека заедно ќе излеземе од ова премрежје“

24.04.2020 - Изјава на МНР Димитров за донацијата од ЕУ

23.04.2020 - Пренамена на средствата предвидени за проектите од дијаспората

15.04.2020 - Министрите Филипче и Димитров на видео конференција со ЕУ амбасадорите во земјата

15.04.2020 - Прифатена иницијативата на МНР Димитров до ЕК, на која се приклучија останатите МНР од регионот, за укинување на извозните рестрикции за земјите од ЗБ за набавка на медицинска заштитна опрема од ЕУ

14.04.2020 - Досега во организација на МНР репатрирани 3032 македонски граѓани од над 15 земји

14.04.2020 - МНР: Успешно репатрирани и 152 македонски граѓани од Италија

13.04.2020 - МНР: Успешно репатрирани 125 македонски граѓани од Стокхолм, Копенхаген и Ајндховен

10.04.2020 - МНР: Успешно репатрирани 160 македонски граѓани затекнати во Белгија и Франција

09.04.2020 - МНР Димитров и колегите од ЗБ испратија барање до Европската комисија

08.04.2020 - МНР Димитров: „Подавањето рака меѓу земјите дава надеж дека заедно побрзо ќе ги надминеме предизвиците”

08.04.2020 - МНР: Пристигнува медицинска опрема од Турција

06.04.2020 - Денеска репатрирани македонски граѓани од Лондон со чартер лет и организиран хуманитарен конвој од Босна и Херцеговина и Црна Гора

02.04.2020 - Продолжува репатријацијата на затекнатите граѓани во странство, уште еден чартер лет за Берлин и Бон

31.03.2020 - Уште 7 македонски граѓани репатрирани од Перу на европско тло, во соработка со МНР на Португалија

30.03.2020 - Досега во организација на МНР направена репатријација на 1842 македонски граѓани

28.03.2020 - МНР Димитров упатува јавна благодарност до австрискиот МНР Шаленберг за помош при репатријација на наши граѓани од Перу

28.03.2020 - МНР организираше нови чартер летови за враќање на македонски граѓани од Словенија и Германија

27.03.2020 - Репатријација на 169 македонски граѓани од Хрватска во организација на МНР

27.03.2020 - МНР денес организира репатријација на македонски граѓани од Малта и Хрватска

26.03.2020 - Транскрипт од изјавата на Државниот секретар на МНР Зоран Попов, за телевизија Телма по однос на моменталната состојба со затекнатите македонски граѓани во странство и нивна репатријација

26.03.2020 - МНР организираше репатријација на 69 македонски граѓани: 42 од Словенија и 27 од Турција

25.03.2020 - „Координација, солидарност и конкретни начини за канализирање на поддршка за Западен Балкан од ЕУ“ – телефонски разговор на МНР Димитров и Високиот претставник на ЕУ, Жозеп Борел

24.03.2020 - МНР организираше репатријација на 63 македонски граѓани од Црна Гора

21.03.2020 - МНР Димитров: Задолжителен карантин на сите граѓани кои што се враќаат во земјата, МНР ќе организира хуманитарни летови, нов апел за пријавување на оние кои што не го сториле тоа

20.03.2020 - Интензивна телефонска комуникација на МНР Димитров – максимални заложби за солидарност и координирани активности

18.03.2020 - Апел на МНР Никола Димитров за итна регистрација на македонските граѓани затечени во странство поради ситуацијата со корона вирусот

16.03.2020 - Работна средба во МНР со амбасадорите од регионот за непречен транспорт на стоки

15.03.2020 - МНР Никола Димитров оствари телефонски разговор со новиот словенечки МНР Анже Логар

15.03.2020 - МНР испрати нота до словенечко и хрватско МНР за нови конвои

15.03.2020 - Инфо од Координативното тело на МНР за помош и поддршка на државјани на Република Северна Македонија

14.03.2020 - Со дипломатски напори, успешно организиран конвој на македонски превозници од италијанско-словенечката граница до Република Северна Македонија

14.03.2020 - МНР формираше координативно тело за помош и поддршка на државјани кои се наоѓаат затекнати на граничните премини на други држави и аеродроми, поради новонастанатата ситуација поврзана со корона вирусот (COVID-19)

13.03.2020 - COVID-19 (Нови информации – 13.03.2020)

13.03.2020 - Видео конференција во рамките на процесот 17+1 на тема "Борбата против ширењето на корона вирусот (COVID-19)"

12.03.2020 - МНР Димитров и МЗ Филипче на брифинг со претставниците на дипломатскиот кор во Северна Македонија

11.03.2020 - Информации за коронавирусот (COVID-19)

10.03.2020 - МНР препорачува да не се патува во Италија

08.03.2020 - Информации поврзани со COVID-19 во Италија

24.02.2020 - Информации поврзани со појавата на коронавирус во Италија

17.02.2020 - Информација за медиумите

17.02.2020 - Информации поврзани со состојбата во НР Кина

03.02.2020 - Успешно спроведена евакуацијата на македонска државјанка од Вухан, Кина

27.01.2020 - Информација за медиумите

27.01.2020 - Совети за патување - Кина

Последно ажурирање: 30 март 2023